15.png

DUITSE DEELSTATEN

duitsland

BERLINER MAUERWEG

 

De Berlijnse Muur heeft de huidige hoofdstad van Duitsland bijna 28 jaar lang in tweeën gedeeld – en vormde tot 1989 de bijna onoverkomelijke scheidingslijn tussen West-Berlijn en het grondgebied van de DDR. Tegenwoordig moet men doelgericht op speurtocht gaan om nog restanten van de grensinstallaties te ontdekken. Het beste op de fiets, op de ‘Berliner Mauerweg’.

Grote delen van de Berliner Mauerweg hebben het karakter van een historische themaroute. Of je nu de Glienicker brug neemt of het Checkpoint Charlie – de ‘koude oorlog’ tussen Oost en West is onderweg nog steeds beleefbaar. Veel van de wegen waar je overheen fietst, zijn grotendeels historisch, want de route verloopt merendeels over ‘douanewegen’ in het westen en ‘patrouillewegen’ die de DDR-grenstroepen eertijds voor hun controles gebruikten.
De afwisselende rondroute volgt dit traject rondom de vroegere ‘halve stad’ West-Berlijn: langs de laatste behouden gebleven wachttorens, langs musea en gedenkplaatsen – midden door het huidige stadscentrum en rondom de vroegere stadsgrens van Berlijn met zijn groene en waterrijke landschap, bijvoorbeeld langs de Havel. Met deze mix vormt de Berliner Mauerweg zowel een thematische stedentocht alsook een landschappelijk aantrekkelijke route; hij slaat toeristisch een brug tussen de plaatsen die ooit door de Muur waren gescheiden.

 

berlinermauerweg_1 berlinermauerweg_2 


 

Datenschutz

This website uses cookies to make your browsing experience more efficient and enjoyable. More information