15.png

DUITSE DEELSTATEN

duitsland

ODER-NEISSE-RADWEG

 

De rivier de Neisse ontspringt in Nová Ves bij Jablonec. Maar alleen de eerste kilometers van de Oder-Neisse-Radweg voeren door Tsjechië. Hartau en Zittau zijn al gauw de eerste Duitse plaatsen die aan de lange route naar het Haf liggen. Het fietstraject verloopt bijna volledig langs de Duits-Poolse grens en daarbij steeds ten westen van de rivieren.

 

In de grensstad Guben wordt het historisch belang van de gehele regio duidelijk, want Guben en het Poolse Gubin waren tot 1945 één stad en werden met het vastleggen van de Neisse als grens in tweeën gedeeld. Slechts een paar kilometer verder noordelijk bij Ratzdorf neemt de Neisse afscheid en stroomt in de Oder, die van nu af aan de richting bepaalt. Nadat de fietsroute Eisenhüttenstadt en Frankfurt (Oder) is gepasseerd, wordt het landschap weer bepaald door de uitgestrektheid van de rivier.
Door dun bevolkt gebied gaat het naar de Oderbruch en het Nationaal Park Unteres Odertal met zijn schier ongelofelijke soortenrijkdom. Alleen al 120 vogelsoorten hebben in deze streek hun broedplaatsen. Verder noordelijk bij Mescherin neemt u afscheid van de Oder, die nu naar Polen afslaat.

oderneisse_1 oderneisse_2
 

Datenschutz

This website uses cookies to make your browsing experience more efficient and enjoyable. More information