5.png

DUITSE DEELSTATEN

duitsland

FIJV RIVIEREN  -  ÉÉN GENOT

Fijv rivieren fietspad

De romantische fietstocht verbindt vijf mooie rivierdalen, elk dal is anders en heeft zijn eigen, onverwisselbare charme. De Donau is dan wel bij iedereen bekend. De Altmühl – en het schilderachtige Altmühltal – kennen velen ook. Maar wie kent de rivieren Pegnitz, Vils en Naab? Ze zijn echte geheime tips!

Informatie over de belangrijkste elementen van de vijf-rivieren-fietsroute.

Bild 01 Fünf Flüsse

Foto: Florian Trykowski

De Donau

De op één na langste rivier van Europa ontspringt in het zuiden van het Zwarte Woud. Op zijn weg naar het oosten kruist de Donau Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Servië. De rivier scheidt als natuurlijke grens Bulgarije en Roemenië, voordat het na bijna drieduizend kilometer in een grote delta in de Zwarte Zee uitmondt. Historische steden en schitterende metropolen liggen langs de oevers  -  als parels aan een snoer...

Bild 02 Fünf Flüsse

Foto: Roswitha Kuhn

De Altmühl

De Altmühl ontspringt in de buurt van Rothenburg o.d.Tauber en stroomt bijna tweehonderd kilometer naar het zuidoosten, voordat het bij Kelheim in de Donau mondt. De naam Altmühl is van Keltische oorsprong en maakt verschillende interpretaties mogelijk. Zo kan het uit de Keltische woorddelen ‘alk’ (zeer) en ‘moin’ of ‘mun’ (stil, rustig, zachtjes) bestaan, wat toe te schrijven is aan de stroomsnelheid van de Altmühl: De Altmühl is een van de langzaamste rivieren met het minste hoogteverschil in heel Duitsland.

Bild 03 Fünf Flüsse

Foto: Florian Trykowski

De Pegnitz

De bron van de Pegnitz ligt aan Schlossberg, een stad in Franken. Van daar stroomt de rivier naar Neurenberg, waar het in verschillende armen aftakt en schilderachtig door de stad stroomt. Na zo’n 115 kilometer vloeit de Pegnitz bij Fürth samen met de Rednitz tot de Regnitz. Door zijn rijkdom aan vis en als een aandrijfkracht voor talrijke molens is de rivier sinds de middeleeuwen een belangrijke economische slagader voor de regio.

Bild 04 Fünf Flüsse

Foto: Stefan Gruber

De Vils

De rivier ontspringt in Kleinschönbrunn, ten noorden van de stad Amberg en draait vanaf Vilseck relatief constant in richting zuiden. Na ongeveer 90 kilometer mondt de Vils bij Kallmünz in de Naab. Niet alleen landschappelijk heeft de Vils de omgeving sterk gekenmerkt. In de middeleeuwen was het als transportroute voor ijzer, dat in de regio werd gewonnen, van groot belang. Eeuwenlang werd haar waterkracht gebruikt voor het aandrijven van molens en hamersmeden en nog steeds bevinden zich talrijke kastelen langs de oevers en getuigen van de vroegere rijkdom van hun Heren.

Bild 05 Fünf Flüsse

Foto: Burkert Gestaltung

De Naab

De naam Naab heeft zijn oorsprong in de Indo-Europese woord ‘nebh’ dat zoveel betekent als ‘vocht’ of ‘water’ en was al te vinden in de variant ‘Nabas’ in de vroege middeleeuwen. De rivier ontspringt in het Oberpfälzer Woud en stroomt na ongeveer 150 kilometer in de Donau. Op zijn weg naar het zuiden passeert de rivier het onvervalste, gedeeltelijk wild gespleten natuurlandschap van de Beierse Jura. Steil omhoog rijzende rotsen links en rechts van de riviervallei, idyllische dode rivierarmen en een rijke flora en fauna sieren zijn loop.


Een officiële kaart van de vijf-rivieren-fietsroute op de schaal van ca. 1: 100.000, inclusief de varianten en dagtochten, is gratis beschikbaar:
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. /nl


De vakantieregio Frankische Alb / Beierse Jura

Beierse gezelligheid en een vleugje Italië

Bild 06 Fünf Flüsse

Foto: Lukas Rhode

Waar lang geleden een gigantische voorhistorische zee was en dinosaurussen hun sporen achterlieten, ligt nu een fantastische landstreek. Gelegen midden in het hart van Beieren, omvat de landstreek de historische steden Neurenberg, Amberg, Neumarkt, Kelheim en Regensburg. Kenmerkend voor het kalksteengebergte van de Frankische Alb en de Beierse Jura zijn de gespleten, steil omhoog rijzende rotsen, talrijke grotten en diep ingesneden dalen.

Idyllische landschappen, vol met bossen en weiden, betoveren met een onmiskenbare charme. Middeleeuwse plaatsen liggen langs de wateren als parels aan een snoer. Waarom gezegd wordt dat de zonnige en regenarme regio een mediterrane flair heeft, wordt voor iedereen duidelijk, die wel eens een fietspauze in Regensburg, de vermeende noordelijkste stad van Italië, heeft ingelast of tijdens het fietsen in de romantische Juravalleien de kruidige geur van de jeneverbes en tijm heeft geroken.

Bild 07 Fünf Flüsse

Foto: Stefan Gruber

 

Bild 08 Fünf FlüsseContact:

Fünf-Flüsse-Radweg                                   
Schloßgraben 3
92224 Amberg
Tel. 0049 (0) 9621-390
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
www.fuenf-fluesse-radweg.info/nl

 

 Bild 09 Fünf Flüsse

Bild 10 Fünf Flüsse

 

 

 

 

Datenschutz

This website uses cookies to make your browsing experience more efficient and enjoyable. More information