10.png

DUITSE DEELSTATEN

duitsland

Grafschaft Bentheim

 

Fietsen door het land van ridders en graven

 

De Grafschaft Bentheim ligt direct aan de Nederlandse grens. Hier heeft men het over „fietsen” in plaats van over “Radfahren”. In het zuiden rondom Bad Bentheim en bij Uelsen is het landschap een beetje heuvelachtig, verder hoeven geen hellingen overwonnen te worden. Langs de rivieren en kanalen, door venen, heide en bos gaat de fiets bijna vanzelf. Langs het 1000 km lange, goed uitgebouwde wegennet van de „Grafschafter Fietsentour“ kan men het gehele graafschap verkennen. Tussen Nordhorn en Zwolle ligt in het Vechtedal het grootste openluchtmuseum van Europa - kunstwegen. 60 kunstobjecten verbinden natuur en kunst - kunstvrienden vinden de natuur - natuurliefhebbers ontdekken de kunst. Een netwerk van fietsroutes zorgt ervoor dat het vanzelfsprekend is om grenzeloos te fietsen.

grafschaft_03 grafschaft_55
Herrlichkeit Lage Burg Bentheim

 

De Fietsenbus rijdt dwars door de Grafschaft Bentheim. Het principe is eenvoudig: zet de fiets op de aanhangwagen en stap in. Uitstappen kan bij iedere gewenste halte. Gedurende de vakanties in Nedersaksen is de bus dagelijks met de aanhangwagen onderweg – buiten de vakantieperiode gedurende de weekeinden.

Verken het machtige kasteel Bentheim of bekijk de Bonte Bentheimer varkens in het dierenpark Nordhorn. Rondleidingen in Nordhorn vinden overigens vanaf een boot plaats – de Vecht omsluit de stad als een ring. Op het huis uit het bronzen tijdperk (“Bronzezeithof”) in Uelsen kan men het leven van 3000 jaar geleden leren kennen.

 

Vele wegen leiden door de Grafschaft Bentheim

 

Voor wie de Grafschaft Bentheim wil leren kennen, is de „Grafschafter Fietsentour“ een must. De hoofdroute is 220 km lang, verder zijn er inmiddels 25 dagroutes van verschillende lengte, van 18 tot 56 km. Deze belichten afzonderlijke aspecten van de regio. Er zijn negen nieuwe routes bijgekomen. Deze verbinden de Grafschaft Bentheim nu ook met het Eemsland, het Münsterland en Nederland.

grafschaft_05 grafschaft_06
Molenpark Veldhausen Fietsen in het Bentheimse Bos

 

Iedere route heeft een bijzonder onderwerp dat te maken heeft met de plaats waar de route start en de bestemmingsplaats. Zo herinnert Route 16 aan de plaats „Waar een hele heerlijkheid werd vergeten“. Het kleine gebied van de Herrlichkeit Lage was bij de territoriale herindeling van de Westfaalse vrede na de dertigjarige oorloog gewoonweg vergeten door de grote mogendheden en kon zo zijn autonomie tot 1803 in grote mate handhaven. Via deze route kruisen de fietsers de grens met Nederland. Alle Duitse fietspaden zijn verbonden met de Nederlandse paden - wie in Nederland wil doorfietsen is op die manier direct op de juiste weg. Bij Wietmarschen ziet u „Waar ridder Hugo ooit een klooster bouwde“ of u ervaart in Emlichheim „Waar een heel dorp van zijn kracht uitgaat“. Alle routes zijn aangegeven op de fietswandelkaart Grafschafter Fietsentour. Deze is verkrijgbaar in de plaatselijke boekwinkels of bij de Grafschaft Bentheim Tourismus e.V. Voor meer informatie zie www.grafschaft-bentheim-tourimus.de

 

Op de fiets door het museum - kunstwegen

 

Een tonnenzware kikker, die schijnbaar lichtvoetig naar de oever waggelt. Een drijvende spiegelconstructie die de toeschouwer gelijktijdig vanuit verschillende perspectieven tot een onderdeel van de omgeving maakt. Twee figuren van staal die elkaar over de rivier de Vecht heen aankijken. Haltes op een buitengewone ontdekkingstour: kunstwegen is een "open museum", dat zich 132 kilometer lang van Nordhorn tot in het Nederlandse Zwolle uitstrekt.

grafschaft_07Kunstwegen object bij Lage

 

Onderweg ontdekken de fietsers en wandelaars 60 eersteklas objecten, die kunst, natuur en geschiedenis met elkaar verbinden. Kunstliefhebbers komen in de natuur terecht - mensen op een actieve vakantie worden met kunst geconfronteerd.

grafschaft_08

Kunstwegen Object “Wortlos” bij Laar

 

De tour is gemakkelijk in afzonderlijke etappes af te leggen; witte borden met blauwe letters wijzen de weg door levendige steden en dromerige dorpjes, door bossen en heidelandschappen, door weide en venen. Voor meer informatie zie www.kunstwegen.org

 

Grenzeloos fietsen - United Countries Tour

 

De bijzonderheden van de Nederlands-Duitse grensregio kan men op de routes van de United Countries Tour beleven. De „pionierroute“ leidt via 240 km door de weidse veen- en heidegebieden van het Internationale Natuurpark Bargerveen - Bourtanger Moor. In het vroegere hoogveen zijn de sporen van de pioniers, die dit gebied ooit tot hun thuis gemaakt hebben, duidelijk te herkennen.

grafschaft_09 grafschaft_10
Grenzenloos fietsen Oliepomp bij Emlichheim

 

Kleine, lange dorpjes en kaarsrechte kanalen getuigen van een tijd toen hier het centrum van de Nederlandse turfindustrie te vinden was. Jaknikkers groeten vriendelijk langs de wegen en wijzen op een andere bodemschat van de regio – hier wordt ook vandaag de dag nog aardolie gewonnen. Verder naar het noorden kan men op oude smokkelpaden fietsen. In de dun bewoonde gebieden is tot in de jaren 50 druk tussen Duitsland en Nederland gesmokkeld. Van boter en Hollandse jenever tot en met varkens werden goederen in het geheim over de grens gebracht. Heden kan men de oude smokkelpaden beleven op de 160 km lange „Smokkelroute“ – grote weiden en velden wisselen elkaar hier in het smokkelparadijs af met dichte bossen. Voor meer informatie zie www.united-countries.net

 

Als de fiets mee de bus in mag - fietsenbus

 

Soms stappen de mensen uit de Grafschaft ook van de fiets – en die belanden dan op een fietsenaanhangwagen, die achter een bus hangt. De fietsenbus is een in Duitsland uniek aanbod. Op lijn 100 rijdt hij dwars door de Grafschaft Bentheim: van Bad Bentheim via Nordhorn, Neuenhaus, Uelsen naar Emlichheim en weer terug. Lijn 165 is in een twee-uurdienst van west naar oost onderweg en verbindt Nordhorn met Lingen, met haltes in Klausheide, Wietmarschen en Lohne. Wie een stuk wil meerijden, zet zijn fiets op de aanhangwagen, stapt in de bus en kan, net als bij iedere lijnbus, weer bij iedere gewenste halte uitstappen. Het geheel kost de geldige ritprijs per persoon en 1,20 Euro per fiets. Van maart t/m oktober ieder weekeinde en dagelijks gedurende de vakanties in Nedersaksen hangt de aanhangwagen achter de bus bij lijn 100. Lijn 165 rijdt van april tot en met oktober gedurende de weekeinden. Voor meer informatie zie www.fietsenbus.de

grafschaft_11
Fietsenbus


TOP – vind je ook in Duitsland

 

Vanaf het asfalt de natuur in: langs de Duits-Nederlandse grens in het gebied van de EUREGIO nodigen Toeristische Oriëntatiepunten (TOP’s) uit om de auto te parkeren en over te stappen op de fiets, inline-skates, kano of de benenwagen. Tussen ‘s Heerenberg in de regio Achterhoek en Emlichheim in de Grafschaft Bentheim wijzen 13 TOP’s mensen die een actieve vakantie willen, de weg door het overwegend ongerepte grensgebied. Voor dit toeristische aanbod zijn per TOP nieuwe actieve routes ontwikkeld, de speciale "TOP-routes".

grafschaft_12

TOP in Gildehaus

 

Dit project is een coöperatie tussen de Duitse en Nederlandse toeristenverenigingen in de grensregio. In de Grafschaft Bentheim vindt u de TOP’s in Gildehaus bij de Oostmolen, in Nordhorn bij Klooster Frenswegen, in Neuenhaus bij de Molenkolk, in Uelsen bij het Stadhuis en in Emlichheim bij Huis Ringerbrüggen. Toeristische Oriëntatiepunten zijn knooppunten, waar talrijke aantrekkelijke recreatieroutes beginnen: vooral voor fietswandelaars en wandelaars, soms ook voor inline-skaters, ruiters en kanovaarders.

grafschaft_13

TOP bij Klooster Frenswegen in Nordhorn

 

Iedere TOP beschikt over een kostenloze parkeerplaats zodat actieve vakantiegangers hun auto daar kunnen parkeren en via de kortste weg de natuur in kunnen. Een concept dat zich in de Nederlandse grensregio al enige jaren bewezen heeft. Wie meer wil weten, klikt op www.grenzerlebnisse.de 

Datenschutz

This website uses cookies to make your browsing experience more efficient and enjoyable. More information