10.png

DUITSE DEELSTATEN

duitsland

OORSPRONELIJKE RUHRLANDSCHAPPEN

Met alle zintuigen

Beleef oorspronkelijke Ruhrlandschappen en momenten langs een rivier vol kracht! Het traject voert u vanaf de bron van de Ruhr bij Winterberg door het bosrijke middelgebergte en idyllische dalen met weiden in het Sauerland, door verschillende natuurparken en langs schilderachtige oude stadsgedeelten tot aan de stuwmeren van de Ruhr in het groene en onvervalste Ruhrdal in het zuiden van de Ruhrmetropool. Vanaf daar loopt de RuhrtalRadweg grotendeels direct langs de loop van de rivier. Perfect dus voor alle fietsende natuurliefhebbers.

 

www.ruhrtalradweg.nl


Slechts 50 kilometer van de Nederlandse grens verwijderd, en daardoor uitstekend aangesloten op het supraregionale wegen- en spoornet, eindigt of begint – net wat u wilt – de spannende route door het afwisselende cultuur-, belevenis- en natuurlandschap van het Ruhrdal. 
Van het weelderige middelgebergtelandschap van het Sauerland loopt de RuhrtalRadweg langs vriendelijke weiden langs de rivier naar de dicht bewoonde agglomeratie van de als Ruhrgebied bekende metropole regio. Fietsen langs de RuhrtalRadweg – voor het hele gezin de ontspannende manier om het buurland te leren kennen.

Natuur & recreatie

Als rivierfietsroute begeleidt de RuhrtalRadweg de gehele loop van de Ruhr. Het begin van de route leidt door het bosrijke middelgebergtelandschap en de idyllische weidedalen van het Sauerland, waar natuurvrienden hun hart kunnen ophalen. De Ruhroevers zijn veelal nog door industrie en bebouwing ontzien, ze worden gekenmerkt door jaagpaden, wegen, weiden en graslandschappen. De 240 km lange RuhrtalRadweg loopt voor het merendeel ver van wegen en verlaat zelden het verrassend groene dal van de Ruhr. In het Ruhrgebied nodigen de Ruhrstuwmeren uit voor lange pauzes in de natuur. Dankzij de vastgelegde route is deze fietsroute bij een normale conditie zelfs voor gezinnen met kinderen geschikt. Als men zo gemoedelijk en gezellig op pad is, blijft er natuurlijk ook gedurende de reis voldoende tijd en adem over om uitvoerig en ontspannen met elkaar te praten.

stromschnelle witten

Cultuur & wellevendheid

Als verbindingsroute tussen het Sauerland en de Ruhr-metropool, verbindt de RuhrtalRadweg twee verschillende regio’s en zo ook verschillende mentaliteiten en culturen. De spanningsboog loopt van de Middeleeuwen met kastelen en schilderachtige oude steden via wijken in de stijl van het classicisme en hoogtepunten van de Jugendstil tot indrukwekkende getuigenissen van de industriële cultuur en haar moderne gebruik. De Nachtigall-mijn in Witten vormt de bakermat van de mijnbouw aan de Ruhr en ligt direct aan de route. In oude muren, gezellige buitencafés en trendy locaties kan men het land en de mensen leren kennen en genieten van de regionale stemmingen en stijlen.

AK 2010 07 08 21 henrichshütte hattingen

 

Belevenis & event

De meervoudig onderscheiden RuhrtalRadweg leeft in het bijzonder van zijn veelsoortige belevenisaanbod aan de rand van de weg. Groepen, clubs, gezinnen en vriendengroepen: samen zijn attracties en belevenissen gewoonweg dubbel zo leuk. Belevenis “puur” is b.v. bij het ondergronds tafelen in de mijn Ramsbeck, een rit met de historische RuhrtalBahn en de voortzetting van de reis op een passagiersschip. Het is het hier altijd waard om af te stappen. Of het nu tochtjes door de roerige en kenmerkende geschiedenis zijn, of scheepsreizen, kanotochtjes, uitstapjes naar familie- en belevenisparken of het bezoek van feesten en de vele zomerevents – een fietstocht langs de Ruhr laat vele indrukken achter.

AK 2010 09 05 040 besucherbergwerk ramsbeck

 

Sport & actie

Indrukwekkend is de Bike Arena Sauerland, die zich vlakbij de bron van de Ruhr bevindt. Circa 34.000 groene en veelzijdige hoogtemeters en een wegennet van 1.400 km nodigen hier in het bijzonder de mountainbike-liefhebbers uit voor tochten over bostrails van verschillende moeilijkheidsniveaus!

De Ruhrstuwmeren in het midden van de route bieden talrijke mogelijkheden voor sportieve uitstapjes. Het naast het fietsen te beleven sportaanbod langs de RuhrtalRadweg is zeer afwisselend: wat dacht u bijvoorbeeld van rodelen in de zomer, (midget)golf, wakeboarden en waterski, duiken, zeilen of klimmen? Basiskennis is meestal niet noodzakelijk – de meeste sporten kunnen binnen de kortste keren door beginnelingen direct ter plaatse geleerd worden. En de uitrusting kan ook gehuurd of geleend worden!

ruhrtal_bild_6-scaled

Grote service – geringe bagage

Zelfs als men veeleisend is, blijft de bagage gering! En als het toch eens een beetje meer mocht zijn, bieden service-ondernemingen langs de RuhrtalRadweg een bagageservice aan. Bovendien kan men hier gemakkelijk ook de individuele actieradius vergroten: wie b.v. een tandem wenst, waarop de kinderen veilig kunnen zitten en mee kunnen fietsen maar niet hoeven te trappen, of een klein hulpmotortje op de fiets, dat krachtige steun bij het fietsen biedt, wordt door de RuhrtalRadweg-servicepartners goed geholpen.
Ook met betrekking tot accommodatie langs de route toont de RuhrtalRadweg zijn flexibiliteit: of u nou met weinig bagage, met het hele gezin, met de tent of de camper op pad bent – langs de route vindt iedereen het passende „rustkussen“: logies van gecontroleerde kwaliteit, door de Algemene Duitse Wielrijdersbond van chique tot eenvoudig liggen langs de gehele route. En opdat men ook „op het rechte pad“ blijft, wijst een uniforme bewegwijzering met plaats- en kilometergegevens de weg van de bron van de Ruhr tot zijn monding.

schild mit radfahrern

© afbeeldingen: Ruhr Tourismus | RuhrtalRadweg

Tips en info voor de routeplanning:

Ruhr Tourismus
+49 208 / 89959186
Sauerland-Tourismus
+49 2974 / 202190

 

Meer informatie over de RuhrtalRadweg op:
www.ruhrtalradweg.nl
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Datenschutz

This website uses cookies to make your browsing experience more efficient and enjoyable. More information