15.png

DUITSE DEELSTATEN

duitsland

Elberadweg
elbe_logo De ELBERADWEG - Onderweg in een betoverend rivierenlandschap

 

Laat u verleiden tot een bijzondere belevenis: een fietstocht langs de Elbe. De fietsroute langs de Elbe is een van de mooiste en meest afwisselende fietsroutes van Europa. In het gebied tussen de Tsjechische grens en de Noordzee vindt u gevarieerde landschappen, spannende geschiedenis en uniek cultureel erfgoed. De route gaat door zeven Duitse deelstaten en kan dankzij het zeer geringe hoogteverschil even gemakkelijk stroomopwaarts als –afwaarts worden gereden.

Het zuidelijke deel van de route begint met een prachtig natuurgebied: het zandsteengebergte langs de Elbe. De fietsroute langs de Elbe houdt u gezelschap tussen de grandioze rotsen van het nationale park Sächsische Schweiz met zijn majestueuze tafelbergen, gespleten massieven en fascinerende uitzichten.

elbe_bild_2-scaled elbe_bild_3-scaled

 

Direct daarna het volgende hoogtepunt: Dresden. Proef de unieke sfeer van de Saksische hoofdstad met de beroemde kastelen, musea en theaters. Verder stroomafwaarts verwelkomen de wijnbergen van het Saksische Elbeland u. De fietsroute langs de Elbe loopt hier langs de Saksische wijnroute door het kleinste en meest noordoostelijk gelegen Duitse wijnbouwgebied. De route komt door de Karl-May-stad Radebeul en door Meißen met zijn betoverende oude binnenstad, de Burgberg en de porseleinindustrie. Vervolgens nodigt de voormalige residentie van de Saksische keurvorsten Torgau u uit voor een verblijf. Hierna maakt u kennis met drie plaatsen die tot het culturele werelderfgoed behoren: de Lutherstad Wittenberg, het 'tuinenrijk' Dessau-Wörlitz en de Bauhausstad Dessau.

 

elbe_bild_4-scaled elbe_bild_5-scaled

 

Vlak over de grens van Saksen-Anhalt begint het biosfeerreservaat rivierenlandschap Elbe, dat zich 400 km langs de Elbe uitstrekt tot aan Lauenburg in Nedersaksen. Hier vindt u onder andere de grootste aaneengesloten uiterwaarden van Midden-Europa met een unieke flora en fauna. In Magdeburg wordt u al van ver begroet door de indrukwekkende combinatie van dom, Onze-Lieve-Vrouweklooster en Johanniskerk, die de luisterrijke geschiedenis van de hoofdstad van de deelstaat weerspiegelen. Historisch is ook de Altmark met honderden romaanse en gotische kerken. De voormalige Hanzesteden Tangermünde, Stendal, Havelberg en Werben presenteren met trots hun imposante kathedralen en machtige stadspoorten. Bezienswaardig is het al in 1144 gebouwde premonstratenzerklooster in Jerichow. In de uiterwaarden bij de Elbe in de Altmark en de Prignitz kunt u van de schitterende natuur genieten.

 

elbe_bild_6-scaled elbe_bild_7-scaled

Ook in het noorden vindt u de inspirerende combinatie van fascinerende natuur en cultuur. Het biosfeerreservaat rivierenlandschap Elbe zult u vroegere rivierarmen, beemden, duinen en dijken aantreffen. Dit is het leefgebied van amfibieën, talrijke vogelsoorten en bevers. Schilderachtige plaatsen zoals Hitzacker, Boizenburg of Lauenburg laten met hun havens, pakhuizen en schippershuizen zien dat de scheepvaart hier lange tijd belangrijk was. In veel plaatsen geven musea informatie over de natuur en het gebruik van het rivierenlandschap. Daarna wordt u naar de oude Hanzestad Hamburg gelokt: havens, aanlegsteigers en drukke winkelpromenades maken duidelijk dat u met een wereldstad te maken heeft. Ten westen van de stad, in het 'Alte Land' (oude land), bevindt zich Duitslands grootste aaneengesloten fruitteeltgebied. De Elbe wordt steeds breder, en voorbijglijdende oceaanreuzen kondigen de nabijgelegen zee aan. De oude binnensteden van Stade en Glückstadt zijn zeker een bezoek waard. Aan de monding van de Elbe bent u welkom in de Noord­­zeebadplaats Cuxhaven met het nationale park Nedersaksische Waddenzee.

Onze verhuurders zijn optimaal ingesteld op fietsers met hun specifieke eisen. Wij richten ons op de criteria van de ADFC (Duitse belangenorganisatie van fietsers) voor 'fietsvriendelijke accommodaties'. De bijzondere service omvat onder andere:

  • de mogelijkheid voor slechts één overnachting
  • een afsluitbare fietsenstalling,
  • een uitgebreid ontbijt,
  • het 's nachts drogen van natte kleding,
  • het beschikbaar stellen van reparatiegereedschap,
  • het contact met deskundige werkplaatsen,
  • het geven van informatie over de route,
  • en een lunchpakketservice.

 

Langs de Elberadweg vindt u fietsvriendelijke accommodaties, die voldoen aan de eisen van fietsers. Hiertoe behoren hotels en pensions, vakantiewoningen en kampeerplaatsen.

elbe_bild_8-scaled

Informatie over de gehele fietsroute van de bron tot aan de monding vindt u onder www.elberadweg.de.

Actueel handboek Elberadweg

In deze brochure vindt u meer dan 500 fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden tussen de Tsjechische grens en de Noordzee, vermeld met adres en telefoonnummers. Of het nou een kampeerterrein betreft, of een 5-sterren-hotel – alle logies voldoen aan de door de Allgemeine Deutsche Fahrradclub (Algemene Duitse Wielrijdersbond) ontwikkelde criteria voor fietsvriendelijk onderdak. Hiertoe behoort vooral de overnachting voor slechts één nacht, afsluitbare fietsstallingen alsmede reparatiemogelijkheden.
Als u interesse heeft voor deze praktische fietsgids, kunt u hem kosteloos met de post ontvangen.
Bestelling via internet: www.elberadweg.de

Voor meer informatie:

Het zuidelijke deelstuk (Schönau - Dessau):
Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V.
Projektkoordination Elberadweg Süd
Bahnhofstraße 21, D-01796 Pirna
Tel. 0049 3501 470147
Fax 0049 3501 470148
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het middenstuk (Dessau - Wittenberge)
Tourismusverband Elbe-Börde-Heide e.V.
Projektkoordination Elberadweg Mitte
Domplatz 1b, D-39104 Magdeburg
Tel. 0049 391 738790
Fax 0049 391 738799
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het noordelijke deelstuk (Wittenberge - Cuxhaven)
Tourismusleitstelle nördlicher Abschnitt Elberadweg
ElbSchloss Bleckede
Schlossstraße 10, D-21354 Bleckede
Tel. 0049 5852 951495 
Fax 0049 5852 951499
E-Mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. 

Datenschutz

This website uses cookies to make your browsing experience more efficient and enjoyable. More information