12.png

DUITSE DEELSTATEN

duitsland

Fietsregio Münsterland
GESELECTEERDE THEMA-ROUTES

 

Er lopen veelzijdige en afwisselende thema-routes door de fietsregio Münsterland. Wij stellen hier graag een paar uitgezochte routes voor:


100 Schlösser Route

muensterland_3Dit is de koningin van de Duitse fietsroutes! Langs rond 960 km loopt de goed bewegwijzerde route als een groen lint door het Münsterland. Zij verbindt de meer dan 100 waterburchten, kastelen, herenhuizen en door grachten omgeven boerderijen in het Münsterland met elkaar.

De 100 Schlösser Route is door de ADFC als kwaliteitsroute met vier sterren gekenmerkt. Uit fietstoeristisch zicht beoordeeld, heeft de "koningin van de fietsroutes" wat rijbaarheid, wegwijzers, routeverloop en veiligheid betreft een droomresultaat bereikt. Voor u betekent dit dat u naast een droomlandschap ook een droomservice kunt verwachten – van het meest recente kaartenmateriaal tot en met de vriendelijke fietsservice.

Ver van de drukke wegen loopt de 100 Schlösser muensterland_8Route door het groene parklandschap van het Münsterland. Open velden en weides, akkers en hagen op wallen zijn kenmerkend voor het beeld van dit vlakke landschap. Middenin liggen de ware schatten van het Münsterland: (water-)burchten en kastelen met hun imposante kasteeltuinen en parken getuigen van vroegere zeer deftige tijden. Enkele van hen zijn nog bewoond, andere bevatten stijlvolle hotels of musea. Een fietstocht over de 100 Schlösser Route is altijd ook een tijdreis door de geschiedenis van de bouwcultuur in het Münsterland. Iedere epoche heeft hier zijn sporen achtergelaten.

 

Verheug u op levendige steden, zoals Münster, Ahaus, Bocholt, Rheine en Warendorf of laat u enthousiast maken door de historische stadskernen van Steinfurt, Tecklenburg en Nottuln. Iedere plaats langs de 100 Schlösser Route heeft zijn eigen bijzonderheden en is uw bezoek waard.


De 100 Schlösser Route is verdeeld in vier rondritten, die telkens hun eigen karakter hebben. De Noorderrit loopt vanuit het vlakke landschap rondom Münster en het noordelijke Münsterland tot aan het Tecklenburger Land. Vanuit deze zeer aantrekkelijke en heuvelachtige regio heeft u steeds weer een prachtig uitzicht over het Münsterland. De Oosterrit loopt van Münster tot in het dal van de Lippe. Overal, vooral in Warendorf, de hoofdstad van het paard, vindt u paarden en ruiters. De Westerrit loopt door het vlakke en weidse landschap van het westelijke Münsterland. Hier vindt u de Burcht Anholt en het romantische Kasteel Raesfeld, twee van de mooiste bouwwerken van het Münsterland. Heerlijk en veelzijdig tegelijk presenteert het landschap rondom Haltern am See zich. De Zuiderrit toont indrukwekkende getuigenissen van grote bouwkunst. Hier vindt u grootse historische bouwwerken, vaak slechts luttele kilometer van elkaar verwijderd. Deze maken de fietstocht tot een echte belevenistocht.

Geniet van uw fietstocht door het Münsterland via de 100 Schlösser Route. Verheug u op ridderromantiek, een fantastisch natuurlijk landschap en een perfect service-aanbod!
www.100-schloesser-route.de

EmsRadweg

Voor een schip is de Eems pas passeerbaar als hij de helft van haar weg al achter de rug heeft. Fietsers kunnen echter de kleinste rivier van Duitsland vanaf zijn bron begeleiden. Vanuit de bron in Hövelhof aan de rand van het Teutoburger Woud gaat u het over de Eemsfietsroute langs het water tot de monding in de Noordzee bij Emden. Onderweg lokken een afwisselend landschap en bezienswaardige steden.

De EmsRadweg is door de ADFC als muensterland_8kwaliteitsroute met vier sterren onderscheiden.
Dat betekent: hier vindt de vakantieganger op de fiets alles wat zijn hartje begeert. Van een vriendelijke service via steeds actueel kaartenmateriaal tot een opmerkelijke route; de Emsradweg behoort in alle categorieën tot de top van de Duitse fietsroutes. De 279 kilometer lange fietsroute is bovendien een uitgesproken gezinsvriendelijke route: bijna zonder hellingen loopt hij via rustige, geasfalteerde wegen ver van drukke wegen van de bron in Hövelhof in Westfalen tot de Noordzee. Als een blauwe band verbindt de Eems vijf vakantieregio’s – en elke daarvan heeft zijn unieke karakter. Direct aan de bron van de Eems bij Hövelhof aan de voet van het Teutoburger Woud begint de route die eerst door het Paderborner Land en het Gütersloher Land slingert. Historische steden met vakwerkhuizen en het natuur- en recreatiepark Flora Westfalica kenmerken het originele landschapsbeeld. Langs de paradijselijke rivierlandschappen van de Eems loopt de route door het parklandschap van het Münsterland met zijn sprookjesachtige waterburchten

muensterland_4De Eems bereikt dan de groene uitgestrektheid van het Eemsland – een regio waarin de natuur en de scheepvaarttraditie op bijzondere wijze met elkaar verbonden zijn. Echt maritiem wordt het in Oost-Friesland. Hier kunt u de zee al voelen en de zeelucht bijna ruiken. Bij Emden mondt de Eems uiteindelijk uit in de Noordzee – de kronende afsluiting van een reis langs en met de idyllische Eems.

 

 

www.emsradweg.de

 

Friedensroute

Tussen 1643 en 1648 is in Münster en muensterland_5Osnabrück onderhandeld over een einde van de Dertigjarige Oorlog in Duitsland en het einde van de Tachtigjarige Oorlog in Nederland. Op twee verschillende locaties omdat de verschillende onderhandelingspartijen uit heel Europa nog steeds vijandig tegenover elkaar stonden.
Om een betrouwbare nieuwsverbinding tussen de beide kampen te garanderen, werd er een Rijkspostlijn ingericht. Hierover reden de „vrederuiters“ met nieuws en mededelingen heen en weer. Het succes is bekend. Aan het einde van de moeilijke onderhandelingen stond de Vrede van Westfalen van 1648, het eerste vredeverdrag voor heel Europa.

De Friedensroute verbindt de muensterland_6historische stadhuizen van Münster en Osnabrück via deze Rijkspostlijn. En dat is niet het enige: de 170 km lange route loopt door een aantrekkelijk en afwisselend landschap: door de uitlopers van het Teutoburger Woud en het parklandschap van het Münsterland.
www.friedensroute.de

Europa-Radweg R1 – deeltraject Noordrijn-Westfalen

Van Boulogne-sur-Mer tot St. Petersburg verbindt de Europa-Fietsroute R1 langs 3.500 km mensen, natuur en cultuur uit negen Europese landen – Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Rusland. Een deeltraject van deze Europese fietsroute, die ook Euro-Route genoemd wordt, loopt door Noordrijn-Westfalen.

Dit ongeveer 275 km lange traject loopt van Vreden aan de Nederlandse grens tot aan Höxter in het Wezerbergland. Op een tocht over dit deeltraject van de R1 leert u het weidse parklandschap van het Münsterland, het Teutoburger Woud en de dalen van het Wezerbergland kennen.

U start in Vreden en bevindt u direct midden in één van de grootste natuurparken van Noordrijn-Westfalen, het Zwillbrocker Venn. In dit veenlandschap zijn onder andere de lachmeeuwen en flamingo’s te vinden. Waterburchten en oude landgoederen liggen langs de verdere weg naar de universiteitsstad Münster. Maak bijvoorbeeld eens een culturele stop in het grafisch museum Pablo Picasso of wandelt u eens over de wondermooie Prinzipalmarkt.
Via de kleine bedevaartsplaats Telgte en de ruiterstad Warendorf gaat de route verder naar het Teutoburger Woud. Hier vindt u recreatie, vrije tijd en levendige geschiedenis, bijvoorbeeld in het grootste Openluchtmuseum van Duitsland, bij het Hermannsmonument in Detmold of in de Abdij Marienmünster.

De laatste etappe door Westfalen gaat via de Wezer over de weg naar de historische Hanzestad Höxter. Middeleeuwse stadcentra en gebouwen uit de Wezerrenaissance kenmerken nog heden het gezicht van de regio.


Römerroute

Via de Römerroute kunt u vandaag de dag fietsen, waar vroeger de Romeinen marcheerden. 315 km lang ervaart u daarbij tastbare geschiedenis. Volg de sporen van de Romeinse legioenen van de Benedenrijn tot het Teutoburger Woud. Daarbij kunt u e geschiedenis van de Varusslag laten herleven die in het Teutoburger Woud plaatsgevonden zou hebben. Het Hermansmonument in Detmold herinnert aan deze triomf.

Maar laten we bij het begin beginnen: in het historische Xanten, bij het Archeologische Park. Hier is de Romeinse stad „Colonia Ulpia Traiana“ ten dele op originele fundamenten herrezen: van de stadsmuur met verdedigingstorens via de Noordpoort, het amfitheater tot de herberg met thermen.

muensterland_7Van de Benedenrijn loopt de weg steeds langs de Lippe door het zuidelijke Münsterland en het Teutoburger Woud naar Detmold. Onderweg wachten u vele bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Westfälische Römermuseum in Haltern am See, het Siemens Nixdorf Museum in Paderborn of warmwater- en recreatiebaden. Gaat u gewoon eens op pad en bepaal uw eigen tempo – op een deeltraject voor slechts één dag of gedurende een korte vakantie, op meerdere etappes.

www.roemerroute.de

 

 

 

Wegwijzend fietsplezier

U vindt gegarandeerd de weg door het parklandschap van het Münsterland op de fiets. Als eerste regio in Europa heeft het Münsterland zijn fietswegennet van meer dan 4.500 kilometer fietspad uniform bewegwijzerd. Meer dan 3.000 pijlwegwijzers met pijlen en 15.000 tussenwegwijzers wijzen u de juiste weg.

Meer dan 200 rondritten tussen 10 en 40 km en routes met vele verschillende accenten bieden talrijke combinatiemogelijkheden voor langere en kortere ritten. Het hele systeem is gebaseerd op een knap honingraatnetwerk waarbij iedere honingraat een eigen nummer heeft. Dit nummer vindt u in kaarten en op wegwijzers terug zodat u het gemakkelijk kunt volgen. Klinkt logisch?

Is het ook. Hoe het bewegwijzeringssysteem voor fietspaden in het Münsterland precies werkt en waarom u de meeste ritten ook zonder kaart kunt volgen, leggen wij u hier uit.

Overigens: ook in onze buurregio’s in Nedersaksen – in het Eemsland, Osnabrücker Land en in de Grafschaft Bentheim – kunt u vertrouwen op een uitgekiend bewegwijzeringssysteem voor fietsroutes, net als in het Münsterland. Volg gewoon de groen-witte wegwijzers!

Gratis informatiemateriaal

Catalogus Radfahren 2010
Op 64 pagina’s vindt u informatie over fietspaden, routetips en aanbiedingen voor uitjes en fietsvakantie.

Accommodatie
Op ca. 100 kleurenpagina’s vindt u accommodatiemogelijkheden in het Münsterland – van het kasteelhotel, hotels, pensionnetjes, vakantiewoningen of vakantie op de boerderij, er is van alles te vinden. Bovendien wordt de regio met haar 70 plaatsen uitvoering voorgesteld.

Fiets-planningskaart
Meer dan 4.500 km bewegwijzerde fietspaden vindt u in het Münsterland. De kaart geeft het routenet met de ratennummers en de kilometergegevens en de supraregionale thema-routes. Verder vindt u veel nuttige informatie, bijvoorbeeld de adressen van de toeristeninformatiebureaus en de fietsverhuur- en servicelocaties.

100 Schlösser Route-planningskaart
Beleef de „Koningin van de fietsroutes“. De planningskaart is ideaal ter voorbereiding van een fietstour langs de 100 kastelen route.

Actief over de grens (nl.)
De mooiste fiets- en wandelroutes in het Münsterland, Osnabrücker Land en de Grafschaft Bentheim.

Hier kunt u catalogi bestellen, downloaden of er online in bladeren.

Verken de fietsregio Münsterland met de GPS

In de fietsregio Münsterland is fietsen gewoon leuk! Niet alleen zijn onze fietsroutes volledig bewegwijzerd, maar de populairste fietsroutes stellen wij u als gratis GPS-download ter beschikking. Gewoon downloaden en op pad gaan – gemakkelijker gaat het niet!

All-in aanbiedingen
Met ons reisaanbod kunt u uw fietsvakantie op u af laten komen – wij organiseren voor u de overnachtingen en plannen de route. Zo kunt u volledig ontspannen van uw vakantie in het Münsterland genieten!
Ontdek tijdens uw fietsvakantie de vele burchten en kastelen in de regio, laat u door de verscheidenheid van de Westfaalse keuken verrassen of geniet gewoon alleen maar van het groene parklandschap van het Münsterland.
Overigens: bij de meeste van onze reizen is de bagagetransfer reeds bij de prijs inbegrepen. En sommige reizen worden ook als begeleide tocht met reisleiding aangeboden.

 


Méér Weten? Klick dan hier!


 

 

Datenschutz

This website uses cookies to make your browsing experience more efficient and enjoyable. More information